Rasbeschrijving

Rastype

Als standaard voor het Verbeterd Roodbont Vleesras staat het rastype van de vereniging omschreven waaraan ieder dier van het ras moet kunnen voldoen.

De haarkleur is roodbont. Een volwassen vrouwelijk dier heeft een schofthoogtemaat van circa 140 centimeter en weegt ca. 900 kg. De Verbeterd Roodbonte koe, kalft een keer per jaar af. Het eerste kalf wordt geboren op haar tweede jaar. Een volwassen stier heeft een schofthoogte van 150 centimeter en weegt ca. 1200 kg. Het lichaam van een Verbeterd Roodbont is ruim ontwikkeld en doet massaal aan.

Het Verbeterd Roodbont ras is zeer luxe vleesras dat een goede verdeling van bespiering bezit. Het dier heeft correcte belijningen en heeft zeer goede gebruikseigenschappen. De kop is mooi van vorm, het voorhoofd is kort en breed en het heeft een brede neus. Het dier heeft een ruime voorhand met goede bespiering in de borst. De bouw is als geheel niet grof, maar met zekere maat van snit. De huid moet zeker soepel zijn en vooral niet dik. De hals is voldoende lang en correct geplaatst. De rechte tot iets opgebogen rug is breed en goed bespierd met sterke dikke lendenen of een ruime aanleg daarvoor. De middenhand is rond geribd met een goede ruimte voor hart en longen. Er is een kleine hongergroeve aanwezig met voldoende ruimte in de flank en er is een goede vleesvang aanwezig.

Het achterstel is ruim en iets hellend met een goede bespiering. Er is een goede ronding in de bil met een lange broek. Het dier heeft een goede staartinplant en de staart is fijn van structuur. De dieren tonen een goede lengte in het zijaanzicht met evenredige overgangen. Het beenwerk is fijn van structuur, droog en krachtig. De klauwen hebben een hoge verzenen en een goede klauwvorm. Het is zowel in de gang en stand zeer correct.