Fokstieren

Adagio van de Eendenpoel

KI Code: 60087

 • Adagio van de Eendenpoel

 • Verslag Foktechnische Commissie

  Adagio is geboren op 16 maart 2009 bij zijn eigenaar Willy van der Linden aan de Eendenpoel in Mierlo. Hij is uitgegroeid tot een best ontwikkelde en breedgebouwde stier met name in de voorhand en de schouders. Hij scoorde een 8 voor schouderbreedte op de onderbalk. Graag zouden we de stand van de voorbenen wel iets ruimer zien. De breedte van het bekken en de broek waren met 71 en 75 cm ook erg breed, en kreeg hier dus een 8 en een 9 voor op de onderbalkkenmerken. Hij munt uit in dikte van de lendenen en breedte van broek en bekken. Ook heeft de stier best beenwerk. Wel heeft hij een 4 gekregen voor voor stand van de achterbenen,wat aangeeft dat we graag iets meer hoek willen zien.

  Zijn vader is Baron van de Eendenpoel, bekend als een van de grootste en langste stieren binnen het ras met eveneens beste benen. Baron is een zoon van Chardon, een KI-stier die niet zo veel gebruikt is, maar die in staat was om iets extra’s te geven. De moeder van Baron was van de eigen gefokte Niels van de Eendenpoel, als jonge stier bekroont in Den Bosch.

  De moeder van Adagio is De Dennen Thea 568, een dochter van Egon 5AZ uit een Big Ben koe. Egon 5 AZ is steeds een opvallend gunstige stier geweest in het meetprogramma van het Project Natuurlijk Luxe, terwijl Big Ben bekend stond om het relatief gemakkelijk geboren worden van zijn kalveren. Opvallend is dat de roodbonte moederstam van de Thea’s al 90 jaar geregistreerd staat bij het NRS, de stammoeder werd in 1921 geboren. De Dennen Thea 568 behoort tot de dikbiltak in deze stam, achter haar komen al 6 generaties dikbilstieren voor. Het is dus wel een doorgefokte stam. Adagio van de Eendenpoel is 100 % Verbeterd Roodbont en is vrij van Graaf Charlon- en Silvesterbloed. Hij kan zonder risico van inteelt op veel vrouwelijke dieren ingezet worden.

 • Stamboom

    ♂ Chardon
  ♂ Baron VD Eendepoel ♀ Nancy 11
  ♀ Thea 568 ♂ Egon 5 AZ
    ♀ Thea 523
 • Inspectierapport

  Bovenbalk
  Ontwikkeling Type Bespiering Benen Algemeen Voorkomen
  91 88 88 89 89
   
  Onderbalk
  Schofthoogte Kruishoogte Kop breedte Inhoud voorhand Dikte lendenen Lengte rug
  146 149 6 6 6 6
  Lengte bekken Ronding bil Kruisligging Lengte broek Bovenbouw Vorm rib
  6 6 6 6 5 5
  Schouder breedte Breedte rug Staartinplant Breedte bekken Breedte broek Achterbenen achteraanzicht
  8 7 5 8 9 6
  Stand achterbenen Klauwhoek Pijp omvang Stand voorbenen Haar/huid Gedrag
  4 6 7 4 7 5