Keuringen

Stamboekkeuring Enter

 • Keuringsverslag

  Na drie dagen met veel regen, reed ik op donderdag 30 juli met een mooie opkomende zon naar Enter. Maar met dubbele gevoelens. Dit omdat ik al zeven jaar naar de keuring in Enter ben geweest met mijn eigen koeien. En nu voor het eerst zonder koeien. Deze heb ik door omstandigheden dit voorjaar weg gedaan. Wel was ik vereerd en blij dat ik was gevraagd om te jureren samen met meneer Van Gent en Evert Rozendaal. De opgave met zo’n kleine 50 dieren van 13 inzenders was goed. De publieke belangstelling was ook prima. En bij aankomst in de promotie tent met lekkere koffie van Teun zat de stemming er al meteen in.

  Mannelijk Mini’s

  In de eerste rubriek kwamen 4 jonge stieren de ring binnen. 1e plaats: Theodorus van Halfweg (v. Rambo van Vredenburg) van Theo Veerman. Een goed ontwikkeld stiertje dat goed bespierd is en goed gebruik van de benen heeft. 2e plaats: Yzeren Hein van Knedo (v. Remco) van Marnix Knetemann. Een luxe stier wat betreft type en bespiering maar draaide wat met zijn rechter achterbeen naar binnen tijdens het lopen.

  Mannelijk 4-12 maand

  In deze rubriek kwamen vier beste stieren de ring binnen. 1e plaats: 9909 (v. Groot Rassert 539) van Johan v/d Ven. Een moderne stier met veel jeugd, goed ontwikkeld en een luxe bespiering. En ondanks mijn kleine kritische bemerking op het gebruik van zijn beenwerk, werd hij later op de dag toch als Mister Toekomst aangewezen. 2e plaats: Jaap van Halfweg (v. Django) van Theo Veerman. Een wat vroeg rijpe stier met goed beenwerk maar liep ietsje stram en kon het, wat betreft type, niet opnemen tegen zijn voorganger.

  Mannelijk 1-2 jaar

  In deze rubriek vier totaal verschillende stieren. 1e plaats: Nico van de Oude Smidse (v. Patamon) van Roel de Smit. Een ruim ontwikkelde stier, gezien zijn leeftijd. Hij overklaste de andere stieren in de ontwikkeling. De stier was meer dan voldoende in conditie wat misschien wel ten nadele was van zijn beenwerk dat wat vochtig aandeed. 2e plaats: Gerrit van de Jacobushoeve (v. Gertinus.) van Bert van Abeelen. Een goed ontwikkelde complete stier. Gezien zijn leeftijd misschien iets te vroeg rijp. De stier was in beste conditie. In de stap verdiende hij een aandachtspuntje, hij draaide zijn rechter achterbeen iets naar binnen.

  Vrouwelijk mini's

  Een grote rubriek met acht vaarskalveren. Een mooie rubriek om te jureren. 1e plaats: Alien (v. Henk) van Henk Dunnink. Een modern vaarskalf dat het meest compleet was in ontwikkeling, rastype, bespiering en goed gebruik van de benen. 2e plaats: Ilse (v. Henk) ook van Henk Dunnink. Ook een modern vaarskalf maar die iets minder bespiering vertoonde dan haar stalgenote. 3e plaats: Angelique (v. Henk) nog een fraai vaarskalf van Henk Dunnink. Zij was wat minder krachtig in de bovenbouw.

  Vrouwelijk 4-12 maand

  Ook weer een grote rubriek met zes dieren. 1e plaats: Renate van de Flevohof (v. Carlo v/h Veerhuis) van Gerrit Keijl. Een fraaie ras typische pink in normale conditie, met goed beenwerk en een vlotte stap. Maar als bemerking op de benen mocht ze wat hoger op de klauwen staan. 2e plaats: Marianne van de Flevohof (v. Carlo v/h Veerhuis) ook van Gerrit Keijl. Een fraaie ras typische pink maar als bemerking iets minder hard in de bovenbouw dan haar voorgangster. Ook voor haar gold dat ze iets hoger op de klauwen mocht staan.

  Vrouwelijk 1-2 jaar

  Een kleine groep fraaie pinken. 1e plaats: Kyra van Halfweg (v. Tom van het Veerhuis) van Theo Veerman. Een fraaie pink die op alle onderdelen het meest compleet was met een lichte bemerking op de klauwen die we liever iets hoger zien. Zij werd later op de dag ook nog Miss Toekomst. 2e plaats (en res. kamp.): Knedo Xinderella (v. Gigant van Vredenburg) een pink van Marnix Knetemann. Een fraaie bespierde en goed ontwikkelde pink die iets stijl op de achterbenen stond.

  Vrouwelijk 3-4 jaar

  In deze rubriek 4 verschillende koeien. 1e plaats: Van Volenbeek Lativa (Noek van Vredenburg.) van Bert van Abeelen. Een fraaie moderne, ruim ontwikkelde koe met heel best en droog beenwerk. Als kritische bemerking mocht ze alleen iets meer rastype vertonen. 2e plaats: Coba 19 (Jacobar 28 Az.) een koe van Aalt van de Bunt. De jongste koe van deze rubriek. Ook een fraaie moderne koe maar ze kon het met het beenwerk niet evenaren ten opzichte van haar voorgangster. De andere twee koeien van Roel de Smit en Theo Veerman waren ook twee hele best bespierde en ras typische koeien maar met moderne ogen gezien waren zij nog van het oude type.

  Vrouwelijk 4 jaar en ouder

  Een rubriek met acht hele beste oudere koeien waarer al twee van natuurlijk gekalfd hadden en een paar koeien die ruim gemeten waren in de binnenbekkenmaat. 1e plaats: Daphne's Gravin (v. Graaf) van Jaap van Beukelen. Een top koe van hoog niveau. Een hele ras typische koe met een hele beste bespiering ondanks haar schrale conditie, goed ontwikkelt, vooral in de breedte en lengte van de koe en tevens goed gebruik van de benen. Als enige kritische bemerking en met het fokdoel van 2035 in gedachten, zou de koe in de schofthoogte en kruishoogte iets groter mogen zijn. Deze koe is overigens ook nog ruim gemeten in de binnenbekkenmaat. 2e plaats: Anne (v. Baron van de Eendepoel). Een koe van Fam. Nieuwenhuis. Deze koe heeft wel de ontwikkeling van het fokdoel van 2035. De koe is best gespierd, maar liep alleen wat stram wat misschien ook nog wel kwam omdat ze 's ochtends wat ongelukkig uit de veekar stapte. 3e plaats: de bekende koe Sophie van Halfweg (v. Frans) van Theo Veerman. Super ras typisch en super bespierd. Ze mocht alleen wat groter in de ontwikkeling van de schofthoogte en kruishoogte en als kritische bemerking op het gebruik van de benen schaatst de koe wat met haar achterbenen.

  Zoogstellen

  Een prachtige rubriek met vijf zoogstellen. 1e plaats: Sophie van Halfweg met haar stierkalf Theodorus van Halfweg. Een fraai zoogstel van hoog niveau in rastype en bespiering met een verbetering van het stierkalf in de ontwikkeling en het gebruik van de benen ten opzichte van zijn moeder. 2e plaats: Graaf 's Gusela met haar vaarskalf Lando's Gusela (die natuurlijk geboren is). Een modern compleet zoogstel van goed niveau. 3e plaats: Merel van de Oude Smitse met haar vaarskalf Betty van de Oude Smitse. Een goed zoogstel met ruime kwaliteiten in bespiering, maar met moderne ogen gezien net iets te ouderwets overkomt. 4e plaats: Weteringshoeve Andrea met haar vaarskalf Naomi. Een zoogstel met een moederdier dat al 5 keer natuurlijk gekalfd heeft. En die nu in de ring stond met een verbetering in rastype en bespiering van het vaarskalf. 5e plaats: Silvia van Halfweg met haar vaarskalf Annie van Halfweg. Een zoogstel met voldoende bespiering en ras uitstraling, maar dat in ontwikkeling te kort kwam ten opzichte van de andere zoogstellen.

  Bedrijfsgroepen

  1e plaats: drie uniforme top koeien van hoog niveau van de familie van Beukelen. 2e plaats: drie uniforme pinken van Theo Veerman. 3e plaats: drie moderne uniforme vaarskalveren van Henk Dunnink. 4e plaats: drie rijzige pinken van Gerrit Keijl. Waarvan een pink de groep onderuit haalde vanwege haar stand van de achterbenen. 5e plaats: drie verschillende dieren van de Familie Nieuwenhuis die zeker individuele kwaliteiten hadden maar geen uniformiteit uitstraalden.

  Afstammelingen van een stier

  In deze rubriek gaat het erom wat de stier in zijn nakomelingen als verbetering heeft vererfd. 1e plaats: weer de drie top koeien van Jaap van Beukelen; nakomelingen van de stier Graaf. Drie koeien die individueel ook alle drie hele beste kwaliteiten bezitten. 2e plaats: drie moderne vaarskalveren van de stier Henk van eigenaar Henk Dunnink. 3e plaats: een groep nakomelingen van de stier Rambo van Vredenburg; Eigenaar Theo Veerman. Een groep best bespierde en ras typische dieren met een bemerking op het beenwerk. 4e plaats: drie rijzige pinken van de stier Carlo van het Veerhuis van Gerrit Keijl. Dit waren dezelfde drie pinken als de vorige rubriek (bedrijfsgroepen) en kreeg dus dezelfde bemerking op de pink met het mindere beenwerk. Conclusie: een mooie dag met beste verbeterd roodbonten!

  Klaas Tigchelaar

 • Keuringsuitslagen

  Open Keuringsuitslagen