Keuringen

Stamboekkeuring Enter

 • Keuringsverslag

  Het was op 31 juli echt “Enter” weer. Zonovergoten en net niet te warm, zodat het voor mens en dier goed te doen was op de parkeerplaats naast de R.K. kerk. Ook de belangstelling was zodanig dat de sfeer ook traditioneel goed was met behoorlijk wat vakgenoten en veel toeristen.

  Door de zeer goede manier waarop de dieren gepresenteerd werden, was de uitstraling van de sector naar de burger ook weer van hoog niveau. En “last but not least”, de kwaliteit van de verbeterd roodbonten was best en verschillende rubrieken gaven zo’n mooie opstelling te zien dat we konden zeggen: “Hier doen we het voor”.

  Als grootste inzender willen we hier graag even Theo Veerman, of liever gezegd de familie Veerman, in het zonnetje zetten. Niet alleen omdat ze 14 dieren meebrachten en niet alleen omdat al die 14 dieren voorbeeldig getoiletteerd waren, maar ook omdat alle dieren niet alleen individueel voorgebracht werden, maar ook omdat ze ongeveer allemaal ook in groter of kleiner groepsverband meerdere keren gepresenteerd werden.

  Ik denk terug aan wat mijn voorganger bij het NRS vaak zei: “Als je een collectie wilt opstellen en je mist er nog één, dan vind je die laatste ook.” Nou had hij af en toe wel eens sterke uitspraken, maar ik denk dat Theo ook van datzelfde principe uitgaat.

  Afdeling mannelijk

  Bij de mini’s deden 2 wat verschillende dieren mee. Voorop Top Jan v.d. Jacobushoeve (Jan x Jop) van Mts. v. Abeelen. Een superfijn kalf, dat met name in de benen beter was dan Arie van Halfweg (Rambo v. Vredenburg x Tom v.’t Veerhuis) van Theo Veerman, die het weer won in ontwikkeling.

  In de volgende rubriek (3-8 maanden) waren het respectievelijk Jack v. Halfweg (Rambo v. Vredenburg x Patamon v. Knedo) van Veerman, Stijn (Leijenhorst 149 x Marco v.’t Veerhuis) van Johan v.d. Ven en Japio v. Halfweg (Rambo x Frans) van Veerman, die in deze volgorde geplaatst werden. Jack v. Halfweg liep er wat uit met zijn fraaie type en extra bespierde achterhand.

  In de volgende rubriek trad als solist op Nico v.d. Oude Smitse (Patamon v. Knedo x Tom v.’t Veerhuis) van Roel de Smit. Deze best bespierde sterke stier van 11 maanden legde vrij gemakkelijk beslag op de titel Mister Toekomst.

  2 stieren, ouder dan 2 jaar, waren de blikvangers in de mannelijke afdeling. En die kwalificatie gold dan met name Jacqueline’s Top Job (Jop x Karel 1 AZ), nu in eigendom van Johan v.d. Ven. Uitgesproken fraai bespierd en jeugdig van type met gaaf, goed gebruikt beenwerk. Van zijn concurrent Vredenburgh Rambo (Diabolo x Ricardo) van Theo Veerman kunnen we zeggen, dat hij meer de klassieke richting vertegenwoordigde, best bespierd en wat kortbenig.

  Vrouwelijk 4-8 maanden

  In deze rubriek won met gemak Roelien (Tom v.’t Veerhuis x Romeo v. Pesaken) van Klaas Tigchelaar. Ze was keihard en super jeugdig en gebruikte haar gave benen best. Ze kon nog iets meer rondingen laten zien, maar vooral door haar correcte bouw won ze ook nog de titel Miss Toekomst. Ze werd gevolgd door Kyra v. Halfweg (Tom v.’t Veerhuis x Carlo 3 v. Brandevoort) van Theo Veerman. Kyra was iets minder jeugdig, maar wel rastypisch.

  Vrouwelijk 12-18 maanden

  Dit was een uitgesproken mooie rubriek met 6 deelneemsters. Aan kop op plaats 1 en 2 gingen 2 halfzusjes uit de stal van Johan v.d. Ven. Dochters van Jacqueline’s Top Job Ingrid 18 (m.v. Egon 5) had nog iets meer jeugd en hardheid dan Ingrid 17 (m.v. Tom v.’t Veerhuis), maar ze vormden samen een uitgesproken fraai kopduo. Op de derde plaats mocht zich opstellen Eefje (… x Chris) van VOF Nieuwenuis, die bij nader inzien meer jeugd liet zien dan de als vierde geplaatste Sienetta (Tom v.’t Veerhuis x Romeo v. Pesaken) van Klaas Tigchelaar. Rubrieken van deze omvang zijn het mooist om te keuren. Je kunt er meer lijn in leggen.

  Vrouwelijk 3-4 jaar

  3 deelneemsters met een mooie rastypische, normaal ontwikkelde koe op de eerste plaats: Marije (Romeo v. Pesaken x Geurt v.d. Lingenhof) van Klaas Tigchelaar. Gevolgd door Ingrid 14 (Egon 5 x Hein v. Vredenburg) van Johan v.d. Ven en Silvia v. Halfweg (Tom v.’t Veerhuis x Patamon v. Knedo) van Theo Veerman.

  Vrouwelijk boven 4 jaar

  Kwalitatief een imponerende rubriek met 5 deelneemsters. Voorop kwam met gemak Jacqueline 25 AZ (Jochem 10 x Jacobar 28) van Mts. v. Abeelen. Een kapitale raskoe met veel lengte en macht. Op de tweede plaats Sophie v. Halfweg (v. Frans) van Theo Veerman. Ze was van ontwikkeling iets minder, maar niet van rastype. Dan haar stalgenote Soraya v. Halfweg (Herman x Fernando), iets korter van bouw, maar met een aparte ronding in de achterhand. Op plaats 4 de jeugdige NN (Tom v.’t Veerhuis x Westhoeve Carindo) van Johan v.d. Ven. Ze was iets gewoner van bespiering. Als vijfde in deze beste rubriek kwam nog Marieke v. Halfweg (Patamon v. Knedo x Wilbert) van Theo Veerman. Een prachtige rubriek om de vrouwelijke individuele keuring mee af te sluiten.

  Zoogstellen

  Bij de zoogstellen won de fraaie Sophie v. Halfweg met haar iets fijn gebouwde stierkalf Japio v. Halfweg.

  Bedrijfsgroepen

  Theo Veerman stelde 2 vrouwelijke groepen op en 1 mannelijke. De jongste groep vrouwelijke dieren vond de jury hiervan de beste, met name omdat hierbij de uniformiteit het meest opviel.

  Afstammelingengroepen

  Er werden 4 groepen afstammelingen van 1 stier opgesteld. Van Tom v.’t Veerhuis werden 2 groepen getoond, die op de tweede en derde plaats kwamen. Vooral de jongere groep bevatte dieren met veel kwaliteit. Maar ze konden het niet bolwerken tegen de uitstraling in type en uniformiteit van de groep van Jacqueline’s Top Job. In klasse, hardheid en jeugdvorm drukte hij duidelijk zijn eigen stempel. Op de vierde plaats een groepje mannelijke afstammelingen van Vredenburgh Rambo. Kwalitatief goede individuele dieren die wat uniformer gekund hadden.

  Koe met afstammelingen

  Theo Veerman toonde ook nog een mooie opstelling van een koe met 2 dochters en wel de zojuist genoemde Marieke v. Halfweg. De 2 dochters waren Nora en Silvia. Een zeer te waarderen groepje, dat het jammer genoeg zonder concurrentie moest doen.

  Kampioenen

  Zowel in de vrouwelijke als in de mannelijke afdeling was het mogelijk om een uitlopende kampioen aan te wijzen. Bij de koeien was dat Jacqueline 25 AZ, een zeer herkenbaar fokprodukt van haar geboortestal door de combinatie van 2 AZ stieren, namelijk Jochem 10 AZ x Jacobar 28 AZ. Ze stond er kwa conditie in optima forma voor en ze stapte bijzonder krachtig op haar wel eens wat bekritiseerde, iets kromme achterbenen. Proficiat!

  De bij zijn geboorte al passend benaamde kampioenstier Jacqueline’s Top Job komt uit dezelfde stal en ook nog uit dezelfde stam. Johan v.d. Ven heeft er nu een fraai, jeugdig, mooi bespierd en glashard gebeend vaderdier aan die in tegenstelling tot de vrouwelijke kampioene nog lang niet op de top van zijn exterieur kunnen staat. Hij zou kwa type best nog wat uit mogen zwaren.

  In elk geval kon Enter 2014 afgesloten worden met de conclusie dat er veel kwaliteit getoond werd en dat er richting het publiek weer hard gewerkt is aan de promotie van het Verbeterd Roodbont Ras.

  Adrie van Gent

 • Keuringsuitslagen

  Open Keuringsuitslagen

 • Artikel VeeteeltVlees

  Open artikel