Keuringen

Nationale Vleesvee Manifestatie

De Federatie Vleesveestamboeken organiseert een nationale keuring, waarvan het publiek kan genieten van de fokkerijpassie en diverse vleesveerassen. De volgende rassen strijden om het nationale kampioenschap van de rasvereniging: blonde d’Aquitaine, limousin, verbeterd roodbont, Belgisch witblauw, piemontese, charolais en marchigiana. Naast de individuele kampioenen worden van elk ras de beste bedrijfsgroepen gekozen, de rassen Hereford en Aberdeen Angus proberen met een demonstratiegroep aanwezig te zijn. Naast de keuringen kunt u ook een bezoek brengen aan de vakbeurs.

 • Kampioenfoto's

  Afbeeldingen worden groter door deze aan te klikken.
  Klaas van de Oude Smitse (v. Nico)
  1a mannelijk 0-5 maanden
  Arjan van Halfweg (v. Lautinus)
  1a mannelijk 5-10 maanden en reservekampioen mannelijk tot 1 jaar
  Aalt van Vredenburgh (v. Wolter van de Valkenweide)
  Kampioen mannelijk tot 1 jaar en Mister Toekomst
  Patrick van de Weeg (v. Leijenhorst 173)
  1a mannelijk 10-18 maanden en kampioen mannelijk 1-2 jaar
  Lautinus van de Jacobushoeve
  1a mannelijk 2-4 jaar, kampioen 2 jaar en ouder en algemeen kampioen mannelijk
  Saskia 25 (v. Andreas)
  1a vrouwelijk 0-5 maanden
  Marijke 25 (v. Stijn)
  1a vrouwelijk 5-8 maanden, reservekampioen vrouwelijk tot 1 jaar en Miss Toekomst
  Ankie van Vredenburgh (v. Stephan)
  1a vrouwelijk 8-12 maanden
  Ashley van Halfweg (v. Lautinus)
  Kampioene vrouwelijk tot 1 jaar
  Maxima van 't Veerhuis (v. Jacqueliine's Topjob AZ)
  1a vrouwelijk 12-18 maanden en reservekampioene 1-2 jaar
  Silvia 21 (v. Groot Rassert 592)
  1a vrouwelijk 18-24 maanden en kampioene 1-2 jaar
  Klara van de Oude Smitse (v. Groot Rassert 506)
  1a vrouwelijk 2-3 jaar en reservekampioen 2-4 jaar
  Patricia 1 (v. David van de Blaak)
  1a vrouwelijk 3-4 jaar en kampioene 2-4 jaar
  Truus 21 (v. Donald)
  1a vrouwelijk 4-6 jaar
  Daphne's Gravin (v. Graaf)
  1a vrouwelijk ouder dan 6 jaar, kampioene koeien ouder dan 4 jaar en Algemeen Kampioene
  Patricia 1 (v. David) en haar stierkalf Orlando van de Blaak (v. Dorus)
  Kampioen zoogstellen
  Beste groep afstammelingen van één stier
  Stephan van Vredenburg
  Beste bedrijfsgroep vrouwelijke dieren
  J. W. M. te Riele, Vaassen
  Beste bedrijfsgroep mannelijke dieren
  T. A. N. Veerman, Zuidoostbeemster
 • Dagimpressie

  Afbeeldingen worden groter door deze aan te klikken.
 • Verslag

  Buiten scheen de zon. Binnen straalde een bont gezelschap van veehouders met hun prachtige dieren. Helaas waren er een aantal afzeggingen, maar dat nam niet weg dat de kwaliteit om over naar huis te schrijven was.

  Mannelijk 0 tot 5 maanden. Een rubriek met drie dieren waar Klaas van de Oude Smitse (Nico x Tom), van Roel de Smit 1e werd. Een dier waar je niet omheen kon gezien zijn ruime ontwikkeling en bespiering. Hij stak qua hoogtemaat letterlijk met kop en schouders boven de overige dieren uit. Minder ontwikkeld dan zijn directe concurrent maar wel heel apart van soort kwam Orlando van de Blaak (Dorus x David v.d Blaak) van Dhr. Velthoen.

  Mannelijk 5 tot 10 maanden. Vier dieren trokken ten strijde. 1e werd Arjan van Halfweg (Lautinus x Topjob) van Theo Veerman. Een zeer strak gelijnd stiertje met harde bespiering en veel rastype. Compleet in onze ogen. Achter deze stier kwam Arnold van Vredenburg (Stephan x Marlex). Zijn flank had wat strakker gemogen.

  Mannelijk 10 tot 18 maanden. 3 dieren kwamen ten tonele. 1e werd Patrick van de Weeg (Leijenhorst 173 x Marlex), gefokt door B. Ruitenberg maar nu in eigendom van Marnix Knetemann. Hij werd tevens kampioen in zijn rubriek stieren 1 tot 2 jaar. Een goed ontwikkelde, diep donker rode stier met goed beenwerk. Hij was minder fijn dan de rest, maar was zeer compleet gebouwd met mooie overgangen en een harde bespiering. 2e geplaatst in deze rubriek, maar wel 4 maanden jonger dan zijn directe concurrent werd de griemel Aalt van Vredenburg (Wolter x Tom). Dit was een prachtig dier om te zien met een hele mooie breedte en zeer veel ras. Deze stier werd later op de dag kampioen in de categorie stieren 0 tot 1 jaar, en tevens mister toekomst, en moest daarbij de eerder genoemde Arjan van Halfweg net achter zich laten.

  Helaas waren er maar twee oudere stieren aanwezig in de rubriek mannelijk 2 tot 4 jaar. Lautinus (Gertinus x Noek v Vredenburg (v. Leander)), van Theo Veerman was in fijnheid en ontwikkeling niet de betere, maar qua ronding bil, diepte en massa moest de stier Andre (Groot Rassert 539 x Tom), van Johan v.d Ven wel zijn meerdere erkennen in Lautinus.  
  Lautinus is later op de dag ook nog algemeen kampioen mannelijk geworden.

  Saskia 25 (Andreas x Leijenhorst 149) van Johan v.d Ven was het meest complete dier in de rubriek vrouwelijk vee 0 tot 5 maanden, met als 2e Marieke van ’t Ammersland (Gertinus x Topjob) van Peter Vermeulen. Wat gewoon qua rastype, maar wel met enorm veel maat. Carolien 2 (Andre x Tom) liet het afweten op haar beenwerk, wat haar tevens de overwinning kostte. Zij werd daarom verwezen naar een derde plek.

  Vrouwelijk 5 tot 8 maanden werd gewonnen door Marijke 25 (Stijn x Groot Rassert 539). Een mooi rank dier met een mooie lengte en mooie vleeslijnen. Haar flank had iets minder vlak gemogen. Haar directe concurrent was Ashley van Halfweg (Lautinus x Tom). Zij werd 2e in de strijd en liet massa met mooie rondingen zien. Achter haar kwam stalgenoot en halfzus Ans van Halfweg (Lautinus x Rambo).

  Rubriek vrouwelijk 8 tot 12 maanden ging tussen twee stalgenoten van maatschap te Riele. Beide dieren hebben als vader Stephan (v Tom). De stier zelf blonk uit in rastype en bespiering en laat het niet na om dit te vererven aan zijn nakomelingen. Het moderne type was goed te zien bij Ankie van Vredenburg (mv Jorning). Ze toonde veel ras en werd ondanks haar flink brede zus Arianne (mv Remy) als eerste geplaatst.

  Vrouwelijk 12 tot 18 maanden. Deze rubriek werd door het meest complete dier gewonnen. Ze deed haar naam eer aan door als een koningin door de ring te stappen. Een mooi fijn en correct dier met hard beenwerk. Maxima van t Veerhuis (Topjob x Tom) van fam Hoekman.  Zaskia van Vredenburg (Wijnand x Jan v.d Oude Smitse) moest genoegen nemen met een tweede plek.

  Vrouwelijk 18 tot 24 maanden werd gewonnen door de bijzonder fraaie Silvia 21 (Groot Rassert 592 x Bertus v.d Korenaar) van Aalt van de Bunt. De moeder van dit dier is Silvia 13, welke als koe meerdere prijzen gewonnen heeft (Hulshorst / Schagen). Ze lijkt qua ras veel op haar moeder maar is nog rijziger. Ondanks haar schrale conditie liet ze zeer veel ronding en bespiering zien. In vergelijking tot de keuring in Enter stond ze nu ook een stuk krachtiger op haar benen. Al met al belooft dit veel goeds voor de toekomst. Haar directe concurrent Judith 12 (Gr Rassert 592 x Marco v.t Veerhuis) mocht strakker op haar achterbenen zijn waardoor zij genoegen moest nemen met een tweede plek.

  De rubriek vrouwelijk 2 tot 3 jaar liet ontzettend veel ras zien. Het derde geplaatste dier Ortha 1 (David v.d Blaak x Sylvester) van Dhr Velthoen was misschien wel het meest rastypische dier, met super rondingen en een super fijne huid, maar kwam qua ontwikkeling duidelijk te kort op de rest. Coba 26 (Jacobar x Martijn) van Aalt van de Bunt liet ook ontzettend veel ras zien en straalde tot en met, maar liet het afweten op haar beenwerk wat iets over koot stond. Nummer 1 werd de mooi getekende Klara van de Oude Smitse (Gr Rassert 506 x Bas van t veerhuis) van Roel de Smit. De meest bekende in haar afstamming is misschien wel haar moeder Ivanette van de Oude Smitse. Ze heeft dezelfde ruimte in het karkas en is over de gehele linie breed en diep, en dat alles op goed beenwerk. Ik had haar graag in een wat schralere conditie gezien, maar al met al was dit de terechte winnaar. Ik ben enorm nieuwsgierig naar haar nafok.

  Vrouwelijk 3 tot 4 jaar. Hier een onbetwiste nummer 1, namelijk Patricia 1 (David vd Blaak x Theo) van Dhr Velthoen. Een kast van een koe met een uitzonderlijke lengte. Deze koe blonk uit in ontwikkeling en liet ook nog eens een mooie bespiering zien. Haar stalgenoot Sandra 5 (David vd Blaak x Roel) moest genoegen nemen met een tweede plek.

  Een rubriek met maar twee deelnemers bij vrouwelijk 4 tot 6 jaar, maar toch ook wel de meest lastige. De strijd ging tussen Ingrid 18 (Topjop x Egon5az) van Johan vd Ven en Truus 21 (Donald x ..) van Harry Hutten. Truus 21 vonden wij net wat completer dan Ingrid, die ten opzichte van haar mooie achterhand tekort kwam op haar schoft en rug, die behoorlijk smal en spits was.

  Daphne’s Gravin (Graaf x Peter) heeft geen introductie meer nodig. Ondanks haar 8 jarige leeftijd liet zij zien waarom zij de nog steeds de ongekroonde kampioene van Nederland is. Op alle fronten excellent, maar wat vooral opviel, haar zeer krachtige stap. Bergje 14 (Tom x Geurt vd Lingehof) van Lisette van Es, ook een ruime koe die nu al driemaal natuurlijk gekalfd heeft kwam op een mooie tweede plaats. Een luxe en ruime, bijna 7 jarige koe met veel ras uitstraling. Beide dieren zijn ruim gemeten. Dit lieten zij vervolgens ook nog zien in de aparte rubriek, bewust natuurlijk luxe waarbij zij op dezelfde positie terechtkwamen.

  Drie zoogstellen in rubriek 14. Patricia 1 kwam wederom in de ring en won overtuigend met haar stierkalf Orlando (Dorus). Een zeer mooi diepdonker rood zoogstel waarbij haar zoon nog meer luxe in de achterhand liet zien. Een super fijn stiertje. Dat beloofd wat voor de toekomst!

  Bij de afstammingen stieren werd Stephan van Vredenburg eerste  in zijn rubriek. De dieren lieten veel rastype en uniforme bespiering zien.

  Vervolgens werd de Maatschap te Riele wederom eerste bij de bedrijfsgroep vrouwelijk met dieren die alle drie een super mooi, uniform kruis lieten zien.

  De daaropvolgende bedrijfsgroep mannelijk werd gewonnen door Theo Veerman, met Lautinus zijn zonen.

  Bij de kampioenskeuring 5 tot 12 maanden liet Ashley van Halfweg zien dat ze ten opzichte van haar eerdere concurrent Marijke 25 nu wel beter in vorm was. Ze oogde sterker en liet (zoals Adrie dat mooi noemde) meer diepte zien. Het is mooi om de verandering van de dieren te zien naarmate de dag vordert. Waarbij sommige dieren moeite hebben en vermoeid raken, laten andere dieren weer meer kracht en body zien.

  Silvia 21 liet Maxima van t Veerhuis achter zich in de kampioenskeuring 1 tot 2 jaar, en bij het kampioenschap vrouwelijk 2 tot 4 jaar liet de 3,5 jarige Patricia (2 x gekalfd) zien dat zij in schralere conditie de meerdere was van de 2,5 jarige Klara, die tot op heden nog niet gekalfd heeft.